dimarts, 12 de maig del 2009

12a Crònica Lhotse 2009 Xavi Arias

El Xavi al LHOTSE, diumenge 10 de maig del 2009

...UN DIA QUALSEVOL AL CAMP BASE...

(La crònica és una mica llarga, però això ho fa el tenir poca feina!)

Tenda menjador al C.B del Lhotse 5.300 metres.

 

De moment tot segueix igual, el mal temps s'ha instaurat al Camp Base. El vent de més de 100 km/h és el pitjor, se'n diu "Jet Stream":és una corrent de vent per sobre els 8.000 metres i pot arribar als 300 km/h, apareix depenent de les condicions atmosfèriques del moment i enguany aquí el tenim! Així que si no és retira, és impossible arribar al cim del Lhotse, doncs el "Jet Stream" va acompanyat sempre de baixes temperatures (-40º) i aquest any anem sense oxigen suplementari.

Us deveu estar preguntant, què fa un expedicionari/a en aquestes llargues esperes al Camp Base, miraré d'explicar-vos-ho:

 

-5h30m: Un soroll séc sota meu em desperta, semblant al soroll que fa el gel dins d'un got quan se li posa un líquid calent, uns segons de dubte, ah sí, estic dormint sobre un munt de gel i roques al glaciar del Khumbu! Torno agafar el son.

-7h30m: El sol comença a escalfar la tenda. Aprofito per a fer un pipi, això sí, sense sortir de la tenda a l'ampolla especial per aquest afer. Òndia és plena, ahir no la vaig buidar! Finalment he de sortir de la tenda, el dia és prou bo i es pot veure la gent progressant per la Cascada.

-8h30m: Ja sobra el sac de dormir, fa més de 12h què hi sóc. Un munt de plomes em fan estossegar, s'ha estripat el sac, més tard ja ho cosiré. Intento utilitzar les tovalloletes humides per netejar-me la cara però malauradament estan glaçades, les poso una estona dins el sac i problema solucionat. La dutxa? Ja la vaig fer fa uns dies.

-9h00m: Una truita amb formatge per esmorzar, no està malament. Saludo a la resta de companys, parlem de com anat la nit (12h donen per a molt), xerrem una estona i cadascú a la seva.

-10h15m: Començo la ruta per estirar les cames. Vaig a la tenda d'en Nima Gumbu Xerpa, el vaig conèixer al 1998 al Cho Oyu i és guia des de fa molts anys, ha arribat catorze vegades al cim de l'Everest però aquest cop treballa per a un sol client. M'ofereix un té calent mentre fem unes rialles amb les aventures que hem passat a l'Himàlaia. De tant en tant, alguna allau ens fa aturar la conversa.

-12h00m: Passo pel davant de la tenda dels expedicionaris espanyols, el Lolo i en Paco, em conviden a una cervesa i a un tall de pernil ibèric i déu ni do què bo. Xerrem del temps i de les dates per a fer cim, com sempre suposicions que serveixen per a passar el temps...s'acosta l'hora de dinar i he de marxar.

-13h00m: Entro dins la tenda cuina, saludo al Teg Badur el cuiner, al Neram el seu ajudant i a l'Ang Pemba que els està ajudant. Avui toca amanida, espagueti i de postra una poma, tot un luxe per estar a més de 5.000 metres, en acabar fem sobretaula amb els companys de C.B: en Ralf, la Gerlinder, en David i en Hiro.  

-14h30m: Migdiada, a descansar tot i que no estic cansat però serveix per a passar l'estona. Escolto el meu mp3 que per descuit només hi tinc 5 cançons (cap comentari!, si us plau), a aquestes alçades ja les tinc avorrides. Per qüestions de pes no vaig agafar llibres i de tant en tant fullejo algun manual de la càmera de vídeo, de la de fotos...

-16h30m: Vaig a estirar les cames per a treure'm la mandra de la migdiada, camino uns 20min fins arribar al Camp Base d'en Russell Bruce, una expedició comercial de les moltes que hi han al C.B, amb una trentena de clients i tots els luxes, si heu vist la pel·lícula "Límite Vertical" us en podreu fer una idea, tot al mòdic preu de 40.000€ per persona. Saludo a la Mònica el metge particular de l'expedició tot prenent un altre té calent.

-18h30m: El sopar és a taula,encara estic paint el dinar, però s'ha de menjar. El millor és la sopa de tomàquet calenta i les crispetes.

-20h30m: En el millor dels casos sessió de cinema a la fresca, les estufes aquesta hora casualment deixen de funcionar i si la sessió s'anul·la degut a la falta de bateria cosa habitual, la solució és anar a dormir. De ben segur que a l'endemà hi haurà altres protagonistes, altres menús i amb una mica de sort, bateria per la sessió de cinema a la fresca.

-21h30m: Truco a la Mercè, li faig cinc cèntims de com estan les coses per aquí. Escric la crònica i connecto l'ordinador, em baixen tots els missatges de correu i missatges de suport de tots i totes vosaltres, envio aquesta crònica que esteu llegint i finalment me'n vaig a dormir.

-22h30m: Merda!! Torno a estossegar, tant d'enrenou i no he cosit l'estrip del sac. Bé demà serà un altre dia qualsevol al Camp base i ja ho arreglaré.

Bona nit,

 

Xavi Arias

 

xavi@xaviarias.cat

www.xaviarias.cat